Acasă Ortodoxie Înalt Preasfințitul Amfilohie, Arhiepiscop de Cetinje și Mitropolitul Muntenegrului, a plecat din...

Înalt Preasfințitul Amfilohie, Arhiepiscop de Cetinje și Mitropolitul Muntenegrului, a plecat din viața vremelnică la ceruri

188
0

        Vineri, 30 octombrie 2020, în ajunul sărbătorii Sf. Petru din Cetinie, la ora 8:20, în Centrul  Spitalului Clinic din Muntenegru,  după primirea Sfintei Taine a Împărtășaniei, Înalt-Preasfințitul  Amfilohie, Arhiepiscop din Cetinje Mitropolitul Muntenegrului și Exarhul  Sfântului Tron Patriarhal de Peci (Cosovo), a plecat din viața  vremelnică, la ceruri.  

   Mitropoliul Amfilohie fusese depistat ca pozitiv la infecția cu coronavirus pe  6 octombrie, după care a fost internat în spital pentru a fi tratat de  pneumonie. Starea sa de sănătate se îmbunătățise și pe 20 octombrie a ieșit negativ la testul pentru covid. 

   Duminica, 1 noiembrie 2020, în prezența a mii de credincioși, la catedrala „Învierea Domnului”  din Podgorița, Patriarhul Irineu al Serbiei a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu  ierarhii muntenegreni și cu reprezentanți ai altor Biserici Ortodoxe surori. 

    După Liturghie  a avut loc slujba de înmormântare a Mitropolitului Amfilohie, trupul  ierarhului fiind depus în cripta catedralei din Podgorița, care a fost pregatită înca din timpul vieții.  

      La înmormântare a participat și Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić. 

 *

   Risto Radovic  s-a născut la Morača, Muntenegru, pe 7 ianuarie 1938.  A absolvit Seminarul Teologic din Belgrad în 1962 și a fost hirotonit în anul  1968. În ziua de 15 iunie 1973 a primit titlul de doctor în teologie, urmând  cursurile Școlii Teologice din Atena. Pe 16 iunie 1985 a fost hirotonit  episcop de Banat, iar  pe 30 decembrie 1990 a fost ales Mitropolit al Muntenegrului. 

   Mitropolitul Amfilohie a fost unul dintre oponenții de seamă ai regimului  socialist al lui Milo Djukanovici, conducând protestele sârbilor împotriva  unei legi a cultelor care, în opinia Bisericii, ar fi urmărit să confiște  lăcașurile de cult ale sârbilor din această țară.  

   De asemenea, Mitropolitul Amfilohie este unul dintre ierarhii Bisericii  Ortodoxe Sârbe, care  nu a semnat documentul „Relatiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii  crestine”  la Sinodul din Creta din 2016.

                         

    

     Orthodox Patriarch of Belgrade – There is no virus inside the churches. 

  

    

 LEGATURI:

    
 
 
Preluat de pe: Român ortodox în Franța

Loading...
Articolul precedentVeșnica pomenire, Vlădica Amfilohie! Să ne vedem în Rai!
Articolul următor‘Foarte puține rugăciuni urcă în Rai. Copiii mei, veniți la pocăință!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here