Acasă Ortodoxie corortodox: Părintele Arsenie Papacioc despre suferință

corortodox: Părintele Arsenie Papacioc despre suferință

95
0

      

 Părintele Arsenie Papacioc:

   Mulțumesc lui Dumnezeu de suferințele acestea! O mare binecuvântare mi-a  dat Dumnezeu!   

    

  

   Vă rog să mă credeți, am gândit, am fost un băiat de simțire, am făcut și  sport, am fost vedetă – pantera blondă mă numeau gazetele – ei,  nu m-am folosit ca în suferință. Crucea!  M-a îndemnat spre a mă cunoaște, m-a îndemnat mai mult spre forțele  forțelor. Pentru ca să pot să rezist, să văd că Dumnezeu este Cel ce este  în fiecare clipă a mișcării noastre.  

 ***

   

   Dumneavoastră știți că nu se mișcă fir de păr fără voia Lui? – Nu-i  cuvântul meu, e al Lui! Si perii capului sunt numărațiSi tot ce întâmpinăm, tot ce ni se întâmplă e ca noi să ne trezim mai  mult, să ne formăm mai mult, să înțelegem sensurile cele mai frumoase și  cele mai adevărate ale iubirii, cu orice chip. 

 ***

   O suferință nu și-a atins scopul dacă este dată ca o terapie, să zic asa,  dacă tu nu ai ieșit cu un folos din ea.  

   Să nu credeți că Dumnezeu stă cu satârul în mână să ne pândească și, ai  greșit, țac! Nu! Mai întâi  mult s-ar ușura oamenii în viața sufletească, în viața duhovnicească,  dacă ar ști cât de mult ne iubește Dumnezeu!  Si ne atrage atenția printr-o boală, prin te miri ce, ca să fim mai  buni.  Pentru că oricât ai fi de bun, nu ești destul de bun. Pentru că în  afară de păcatele pe care le cunoaștem și sunt consemnate, în sfârșit,  le dibuim, mai sunt o serie  de păcate care nu se știu de lume și  se numesc păcatele lipsirii – adică binele pe care îl poți face  si nu-l faciAtâtea ocazii ai avut să faci binele și nu l-ai făcut. Ei, aceasta este  deja o stare care te încarcă, adică de păcat, lipsă de perfecțiune. 

    Prin suferință, să știți dumneavoastră că omul reușește să stea de  vorbă cu sine mai precis decât în orice altă situație, să se cunoască pe  sine, să se compare. Si atunci, vedeți,  suferința îți dă ocazia aceasta de dezinfectare cu orice chip, să te  cunoști pe tine, să te poți birui pe tine – care înseamnă uriașă  biruință! 

  
 
 
Preluat de pe: Român ortodox în Franța

Loading...
Articolul precedentP. Savatie Bastovoi – cuvânt balsam pe rană…
Articolul următorcorortodox: P. Savatie Bastovoi – Am înțeles mai bine oamenii…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here